Google Analytics с нов инструмент – In-Page Analytics

От два дни всички клиенти на Google Analytics имат достъп до новия инструмент за анализ на поведението на потребителите на сайтове In-Page Analytics. Той е част от основната функционалност на инструмента и замества старата опция „Site Overlay“ по един много по-добър начин.

Новият инструмент позволява да разберете какъв процент от посетителите преминават от дадена страница към определена следващата страница и като сбор от тези действия – да разберете кои елементи на страницата привличат повече потребителското внимание. Представянето е изключително удобно направено, което е характерно и за целия пакет, и реално можеш да разглеждаш сайта и успоредно с това да имаш достъп до всички данни от анализите.

Филтрите и сегментирането на данните както винаги са на първо място, тъй като това е, което помага да се интерпретират пълноценно и правилно цифрите и да се взимат решения.

Част от функционалността на пръв поглед се застъпва с инструменти като CrazyEgg, MouseFlow.com, а начина на представяне на данните може да подведе неподготвения потребител да смята, че ползва инструмент с възможности за проследяване на движения на мишката и на кликовете, поради което и го споменавам. В действителност In-Page Analytics няма нищо общо с тях по начина си на функциониране, а само предоставя данните по подобен начин, за по-голямо удобство. Другата причина е, че за част от потребителите неговата функционалност е равнозначна на тази на проследяване на кликовете. Въпреки това обаче, инструменти като горепосочените превъзхождат значително In-Page Analytics по отношение на проследяване на действията на потребителя на страницата, тъй като следят много повече неща, включително двежението на мишката и могат да отчитат действия и върху js зареждани елементи (нещо, непосилно за  новия инструмент на Google за момента).

Въпреки това възможността за дълбоко обвързване на останалите данни от Analytics с тези, макар и примитивни, данни за действията на потребителя е истинският коз на Google Analytics. Освен това от компанията обещават да продължават да развиват този инструмент, така че може би не след толкова дълго неговите статистики може да настигнат по пълнота тези на пазарните лидери в сферата.

Официален текст и клип с представяне на новата част от Google Analytics можете да видите тук – http://analytics.blogspot.com/2010/10/introducing-in-page-analytics-visual.html

2 коментара по “Google Analytics с нов инструмент – In-Page Analytics”

  1. Уеб Фокус каза:

    Забележка: За някои сайтове има данни за месеци назад, докато за други все още показва „Няма данни за избрания период“, независимо от периода. Това са сайтове в един акаунт. Предполагаме, че все още услугата не е пусната за всички сайт-профили и ще се пусне в следващите дни.

  2. Деян Тотев каза:

    Гугъл са супер активни напоследък. Отърваха се от непопулярни разработки и със спестените средства и усилия модернизират Gmail i Analitycs. За Google Webmaster Tools не се забелязват скорошни подобрения но нека предположим че е близко до перфектността, но си мисля че и там ще има движение скоро. Затова и беше добре че Бинг започна да набира скорост най-вече в щатите, а FB с разработването на search engine също ги притиснаха нищо че Google са си номер 1. Конкуренцията помага, помага за пазара, помага и на потребителите.

Вашият коментар