България на 6 място в света по качество на интернет

България и преди е цитирана от различни източници като една от страните с най-добра интернет свързаност. Повечето проучвания обаче бяха само за някои показатели на връзката (например скорост на сваляне и (bandwidth), но не и latency). Сега Google Analytics екипа публикува уникално проучване на данни за скоростта на отваряне на сайтове по целия свят. Измерванията са на база милионите сайтове, ползващи софтуера Google Analytics, който от няколко месеца насам по подразбиране засича и скоростта на зареждане на страницата при крайния потребител.

Карта на скоростта на интернет по света

Това означава, че се измерва не един изолиран показател, а цялостното зареждане на най-различни по тип интернет страници – от първия рикуест към сървъра, до зареждането на последния елемент от страницата на машината на потребителя. Това реално измерва сборно и по най-добър начин качеството както на интернет връзката, така и на машините, с които се ползва.

В тази толкова яка класация заемаме престижното 6 място! Ето и кои са пред нас:

#1 Южна Кореа – Медиана 1.5 сек., ср. – 3.4 сек. & Словакия – Медиана 1.5 сек., ср. – 3.4 сек.

#2 Чехия – Медиана 1.8 сек., ср. 3.7 сек.

#3 Япония – Медиана 1.9 сек., ср. – 4 сек.

#4 Швеция – Медиана 2.1 сек, ср. – 4.3 сек.

#5 Холандия – Медиана 2.0 сек, ср. – 3.8 сек.

#6 България – Медиана 2.2 сек, ср. – 4.4 сек.

Нарочно разглеждам медианата, тъй като средната стойност не е представителна за средностатистическия потребител (няколко процента много лоши връзки могат да накарат средната стойност да се отклони с 30-40%, а медианата ще се отклони само с 2-3%)

След нас съответно са страни, които са много по-близо до основните интернет трасета и колокейшън центрове – Германия, Великобритания, САЩ и т.н. Разбира се, трябва да отчетем, че българския потребител прекарва грубо 50-60% от онлайн времето си в български сайтове (Alexa Top), но реално това не е толкова сериозен фактор, тъй като много от българските сайтове зареждат реклами и други елементи (widget-и, шрифтове и пр.) от сървъри на другия край на света, които влизат в това изчисление.

Мисля, че всички дължим известна благодарност на всички български компании, осигуряващи интернет достъп в страната и на стотиците мрежови специалисти, работещи в тях, за интернета, който ползваме.

EDIT (11.2013) – България на първо място по качество и цена на интернет в света, според ново проучване – статия в Дневник.

Вашият коментар